petek, 2. marec 2012

Pot v Melbourne

...in nadaljujem...
Nisem omenila, da sva stanovala v obmorskem naselju Shellharbour, v državi NSW - New South Wales (gl. mesto Sydney) - za lažjo predstavo; na zemljevidu pri Wollongongu.
Naslednji dan po prihodu smo vstali ob 5-ih in se na 1000 km pot v Melbourne (gl. mesto države Victoria) po notranjosti države po Hume Highway odpravili ob 6-ih. Vreme je bilo deževno, sveže, nasploh kislo. Vožnje so v bistvu prijetne in dooolge, saj je max omejitev 110 km/h, katere se seveda vsi držijo. Prometni zakoni so zelo strogi, kazni pa tudi visoke. So izjeme, a v promilih.
V avtu ni bilo časa za dremanje, saj je bila okolica preveč zanimiva, vmes pa veliko postaj z zanimivostmi. Kot prva, ene vrste nacionalna, je bila v mestu Gundagai, kip psa na zaboju s hrano in imetjem, ki čaka na gospodarja, a ga nikoli ni dočakal...dokler ni tudi sam umrl.
Malo smo se osvežili, pregledali okolico in na lastne oči sva se z dragim lahko prepričala, da kakaduji (kot pri nas golobi) res prosto letajo in posedajo po drevesih.
Naslednja osvežitev in praznjenje mehurjev je bila v mestu Holbrook, znano po podmornici iz 1.sv.vojne v naravni velikosti.
Trudili smo se, da ne bi imeli predolge pavze, zato smo bili raje skoncentrirani na cilj. Sicer pa nas ob vrnitvi čakajo še lepši, in to obmorski kraji. Na cestah so me fascinirali takšni glomazni raznobarvni tovornjaki, velike vetrnice in razni prometni znaki.
In tako smo se okoli tretje ure popoldan pripeljali na rob/predmestje Melbourna ter po dobri uri prispeli do hotela v centru mesta. Po prijavi in osvežitvi smo polni energije vzeli pot pod noge in šli raziskovat mesto, za začetek sicer v skrajšani verziji, toliko, da dobimo feeling, kaj nas čaka naslednji dan.
Sprehodili smo se mimo stare železniške postaje, do Federation square, vzdolž reke Yarre in strmeli v nebo segajoče steklene lepotice. Posebej privlačna je bila katedrala sv. Paula, ki se je v mraku spremenila v z reflektorji obsijano pravljico. 
Že na prvi pogled me je Melbourne očaral, predvsem zaradi veliko zelenja, čistoče ter skladnosti med starim in novim. Posebni občutki pa te prevzamejo ob nočnih utrinkih, ko na milijone mestnih luči miglja v mirni reki... Le kakšne lepote nas čakajo jutri?

1 komentar:

Hvala za tvoj obisk in komentar:)